Karlavägen – Nybrogatan förr och nu

Våren 1946 stannar vi till i hörnet av Karlavägen och Nybrogatan. Huset vi ser är byggt 1878, har fyra våningar och små butikslokaler i bottenvåningen. Våningarna är stora med uppemot 5 generösa rum samt kök, tambur och WC. I bottenvåning innanför förstugan, har portvakten två små rum.
På hörnet hittar vi John Svenssons butik. Kan det vara en pappershandel? I skyltskåpen demonstreras kort, brevpapper, klippark och klippdockor. Till vänster ligger en liten tobaksaffär, till höger en kemtvätt.
Samma plats idag. 1951-53 byggs det ett nytt hus i hörnet. En modern 50-talare med generösa butiksytor och skyltfönster. Fasaden får brun och burspråken grå terrasitputs och balkongerna genombrutna räcken.
Även det nya huset får ståndsmässiga våningar, särskilt de i hörnet som har 3 sovrum, matsal, vardagsrum, kök, serveringsrum, hall och tambur.
I bottenvåningen hittar vi idag en lampaffär som har plockat upp 50-talets formspråk i sina skyltar. Det lysande röda står sig fint mot de teakinklädda skyltfönstren.
   
Café du Boulevard, ett sånt tjusigt namn! Caféet låg här från 1880-talet fram till 1939 i det som sedan blev kemtvätt. Det fick sin baldakin runt 1907 då husets bottenvåning byggdes om. Benämningen på Karlavägen är snarast esplanad men vi förstår källarmästare Axel Sandströms ambitioner. Stället är ett populärt tillhåll för manliga kulturskapare, däribland Anders Zorn och Hjalmar Söderberg. På samma plats där Café de Boulevard låg hittar vi i dag en butik för franska delikatesser och desserter.